Waarom vlees rijpen?

Het rijpen van rundsvlees is één van de oudste technieken op het gebied van het bewerken van vlees. Het bezorgt het vlees de hoogst mogelijke kwaliteit met een zachte en intense smaak.

Bekijk hier onze webshop en bestel ons gerijpt vlees.

RIJPEN

Vers vlees moet altijd enkele dagen rusten voordat het geschikt is voor consumptie. Pas geslacht vlees is stug en heeft weinig smaak. Tijdens de rijping vinden er biochemische veranderingen plaats in de vezeleenheden waaruit iedere spier is opgebouwd. Dit proces zorgt voor malsheid en smaak.

Het meeste vlees bij de slager en de supermarkt wordt verkocht onder 'wet-aged' ( vacuum verpakte) condities. Hiermee wordt ook de houdbaarheid verlengd. De vacuum verpakking bevordert tevens de malsheid, maar die staat niet in verhouding tot dry-aged rijpen.

DRY-AGED

Bij dry-aged rijpen wordt de smaak intenser. Bij deze manier van rijpen wordt het vlees 'aan de lucht' gedroogd. De Dry Ager rijpingskast tilt deze oude techniek naar een nieuw niveau. Het verenigt vakmanschap met high-tech waardoor de kwaliteit van het vlees gegarandeerd wordt.

Het vlees wordt hier gerijpt bij een constante temperatuur van 2°C. Dankzij een elektronisch controlesysteem van Dry Ager® kunnen we de temperatuur nauwkeurig reguleren per 0,1°C.

Tijdens het rijpingsproces verdampt het vocht uit het vlees, waardoor het een geconcentreerde smaak krijgt. Ook wordt het spierweefsel langzaam afgebroken door de van nature aanwezige enzymen in het vlees. Dit maakt dit speciale vlees zo lekker mals.

MINIMAAL GEWICHTSVERLIES

Bij dry-aged vlees is er een minimaal gewichtsverlies. Dry-aged beef neemt na 4 weken aan het bot slechts 7-8% en na 6 weken slechts 12% gewicht af. Varkensvlees weegt na 3 weken amper 9-10% minder.

Naast het rijpen van rundsvlees is de rijpingskast ook bruikbaar voor tal van andere toepassingen zoals het produceren van charcuterie, het luchtdrogen van ham, het bewaren van kaas…

DRY-AGED VLEES PROEVEN?

Wil je genieten van de heerlijke smaak van dry-aged vlees? Kom langs bij Gust'Eaux!

Reserveer nu je tafel online!

Deel dit artikel

Waarom kiezen voor gusteaux?

Inspirerende locatie

Ontspan en geniet op ons zonnig terras aan de oevers van de Leie, op de grens tussen Kortrijk en Kuurne.

Fire & grill

Pure producten, omgetoverd tot ware delicatessen door de kracht van het vuur van onze Josper-grill.

Perfect gerijpt vlees

Ervaar de zachte en intense smaak van een heerlijke selectie dry aged vlees.

Foodsharing concept

Deel onze starters en vleesgerechten en geniet samen van de heerlijke smaak van kwaliteitsproducten.

Wil je reserveren bij Gust’Eaux?

Boek je tafel online


Bel naar 0495 85 00 08
Of mail naar info@gusteaux.be

Maandag t.e.m. vrijdag van 12u tot 14u en 18.30u tot 21.30u.
Gesloten op Zaterdag en Zondag