NIEUWS


WAAROM VLEES RIJPEN?

Het rijpen van rundsvlees is één van de oudste technieken op het gebied van het bewerken van vlees. Het bezorgt het vlees de hoogst mogelijke kwaliteit met een zachte en intense smaak.

Rijpen

Vers vlees moet altijd enkele dagen rusten voordat het geschikt is voor consumptie. Pas geslacht vlees is stug en heeft weinig smaak. Tijdens de rijping vinden er biochemische veranderingen plaats in de vezeleenheden waaruit iedere spier is opgebouwd. Dit proces zorgt voor malsheid en smaak.

Het meeste vlees bij de slager en de supermarkt wordt verkocht onder 'wet-aged' ( vacuum verpakte) condities. Hiermee wordt ook de houdbaarheid verlengd. De vacuum verpakking bevordert tevens de malsheid, maar die staat niet in verhouding tot dry-aged rijpen.

Dry-aged

Bij dry-aged rijpen wordt de smaak intenser. Bij deze manier van rijpen wordt het vlees 'aan de lucht' gedroogd. De Dry Ager rijpingskast tilt deze oude techniek naar een nieuw niveau. Het verenigt vakmanschap met high-tech waardoor de kwaliteit van het vlees gegarandeerd wordt.

Het vlees wordt hier gerijpt bij een constante temperatuur van 2°C. Dankzij een elektronisch controlesysteem van Dry Ager® kunnen we de temperatuur nauwkeurig reguleren per 0,1°C.

Tijdens het rijpingsproces verdampt het vocht uit het vlees, waardoor het een geconcentreerde smaak krijgt. Ook wordt het spierweefsel langzaam afgebroken door de van nature aanwezige enzymen in het vlees. Dit maakt dit speciale vlees zo lekker mals.

Minimaal gewichtsverlies

Bij dry-aged vlees is er een minimaal gewichtsverlies. Dry-aged beef neemt na 4 weken aan het bot slechts 7-8% en na 6 weken slechts 12% gewicht af. Varkensvlees weegt na 3 weken amper 9-10% minder.

Naast het rijpen van rundsvlees is de rijpingskast ook bruikbaar voor tal van andere toepassingen zoals het produceren van charcuterie, het luchtdrogen van ham, het bewaren van kaas…

Dry-aged vlees proeven?

Wil je genieten van de heerlijke smaak van dry-aged vlees? Kom langs bij Gust'Eaux!


HOUTSKOOLOVENS: MEER DAN ALLEEN GRILLEN

Ben je reeds bekend met houtskoolovens? Maak kennis met een binnenbarbecue, die dé combinatie is tussen grill en oven in één apparaat. Een gesloten oven op houtskool, om in te grillen of barbecueën.

Energiezuinig

De houtskooloven komt uit Spanje en is voornamelijk bestemd voor de horeca-sector. De grill oven verbruikt minder dan een gewone oven en vooral, de smaak en het aroma zijn beter dan bij een gewone barbecue. In een houtskooloven kunt u zowel vlees, vis als groenten grillen. En met het keukengerei bereid je ze in een handomdraai.

Hoge temperaturen

Er zijn geen vlammen, waardoor het voedsel nooit uitgedroogd, noch aangebrand is. De hoge werktemperatuur maakt het geschikt voor zowel grillen en roosteren. Daarnaast voorkomt het dat het gaat koken. Door de combinatie oven-grill worden de ingrediënten tegelijkertijd dichtgeschroeid, gerookt en geroosterd.

Betere hygiëne

Een Josper grilloven is zeer hygiënisch aangezien de as in een bak in een gesloten ruimte aan de binnenkant verzameld wordt. En een apart reservoir vangt het vet op. De grill oven reinigen is ook heel eenvoudig en duurt slechts 15 minuten per week.

Houtskool

In combinatie met de houtskolen bekomen we een uniek resultaat. Een ouderwetse barbecuesmaak, een perfecte textuur en een heerlijke malsheid. De houtskool geeft veel warmte en heeft een lange brandduur. Daarenboven verbruikt het 40% minder houtskool dan bij een gewone, open barbecue.

In België is de houtskooloven te verkrijgen bij Charcoal Cooking.

De houtskooloven ontdekken?

Wil je de houtskooloven aan het werk zien en genieten van vlees of vis, heerlijk bereid op de grill? Reserveer dan snel een tafel.